OM GÅRDEN
/ Denne siden er under oppbygging /
Nedre Sevle stod tom i 10 år før Gro flyttet tilbake, med en drøm om drivhus og høner og et saktere liv.
“Gro Sevle på det gamle Sevletunet like nord for Norefjorden har sammen med mannen Aksel Børresen, etter stor egeninnsats, satset på bygdeturismen. Basis er de veldig gamle husene på garden, samt to setre og utmark. Sevletunet har et noe yngre loft enn de to på Kravik-gårdene, men arkitektonisk er dette loftet av de ypperste som finnes i landet”
— Bondebladet 17. desember 1997
“Jeg synes det er viktig å ta vare på kulturarven som et fellesgode, som bidrar til å skape tilhørighet og identitet”
— Gro Sevle
På Sevle har mennesker satt spor etter seg i snart tusen år. Tunet bærer en stemning som bare lang historie og tradisjoner kan tilby. Det er gamle tømmerbygninger fra ulike tidsepoker; hovedhus fra 1850, langloft fra slutten av 1500-tallet / tidlig 1600-tallet, og landets nest eldste tømmerlåve fra 1632. Gården ble første gang nevnt i skriftlige kilder på 1500-tallet, men funn fra yngre jernalder tyder på at røttene går enda lenger tilbake. Gården har blitt drevet sammenhengende i mer enn 500 år.
Sevletunet er en særpreget og autentisk slektsgård, gjestegård og Olavsrosegård, i Numedal. Gjestegården drives av mor og datter Sevle (5. og 6. generasjon).
På Sevletunet tilbyr vi overnatting i rom og hytter til 30 personer i 17- og 1800-talls bygninger, bespisning, samt historiefortelling om tidligere slekters liv på gården og den spennende og dramatiske fortellinga om «Sevleguten».
Odelsjenta Gro og hennes nevenyttige tusenkunstner av en mann, Aksel, flyttet tilbake til hjembygda og tok over gården i 1987. De kom til en gård i sterkt forfall og bygget stein på stein gjennom gjennom en 20-års periode, for å ivareta og skape den gjestegården som står her idag. Deres datter Gro Margun tok over gården i 2018 og idag drives gjestegården av mor og datter.
I tre ulike serveringslokaler, tar vi imot til kurs, seminarer, ledersamlinger, kulturarrangementer, bryllup og større grupper på dagsbesøk. Gå rett fra lokalene og ut på det store grøntarealet midt på tunet.
Nedre Sevle er en gammel ættegård med to fredede bygninger som står på sin opprinnelige plass. Gården er en av de eldste gårdene i bygda Nore i Numedal. Tidligere generasjoner drev både postsentral og telegraf her på Nedre Sevle. Funn fra yngre jernalder tyder på at det har vært beboelse på gården fra år 800 e.kr.
Tømmerlåven er den nest største og nest eldste i Norge. Sevleloftet fra 1640-tallet har en særegen arkitektur og er ett av fem gjenværende langloft i Norge. Arkitekturen omtales som “snekkermannskunst” og har også blitt omtalt som “Norges vakreste stabbur”.
Det karakteristiske Sevleloftet er en veldig gammel hustype som det bare er noen få igjen av i Norge. Sevleloftet er det eneste i sitt slag, dvs. som har beholdt den opprinnelige formen og er såpass middelaldersk i sin form. Av fagfolk blir det også vurdert som et av de vakreste. I boken “Stav og laft i Norge” står det: “Som type peker langloftet langt tilbake i norsk historie, mot de kongelige hallene i vikingetiden. Et rom oppe har innebygde sengesteder med tydelig middelalderpreg. På middelalder tyder også tømmerets innpasning i beiteskiene nede. Men lafteformen viser yngre trekk (muligens 1600). Er den senere datering riktig, må det i hvertfall sies at Sevleloftet står som kronen på verket i utviklingen av en edel bygningstype”.
I boken “Fortids Kunst i Norges Bygder” sier Johan Meyer: “Det er nærliggende å betegne loftet som det staseligste innen sin type i hele Norge”.
Dette er et gårdstun der husene står på sin opprinnelige plass. På stedet der det opprinnelig stod en låve, som raste sammen, har vi flyttet og bygget om en låve fra Uvdal, litt lenger opp i dalen.
Sevletunet er tildelt Norsk kulturarv sitt kvalitetsmerke «Olavsrosa».
Velkommen til et opphold med personlig service og sjelfull atmosfære.
På tunet er det i alt syv bygninger, samt en vedfyrt badstue og grillhytte. Integrert i den gamle bygningsmassen er det oppført rom med moderne komfort. Aksel var tidlig ute med å sette opp solfanger, og vannbåren varme ble hentet fra et moderne fyringsanlegg. I 2018 installerte vi et bergvarme-anlegg, som varmer opp alle husene på gården.